Chronische Nierschade

Chronische nierschade bij patiënten met diabetes type 2

Chronische nierschade ontwikkelt zich bij 2 op 5 mensen met diabetes type 2

Als je lijdt aan diabetes type 2, bestaat de kans dat je diabetes schade veroorzaakt aan belangrijke delen van je lichaam, waaronder nierschade en ernstige hartproblemen.

Meestal merk je eerst niets, maar na verloop van tijd kan de schade ernstiger worden. Naarmate de schade aan je nieren erger wordt, kan dit veranderen in iets dat chronische nierschade wordt genoemd. Daarom is het belangrijk om regelmatig controles uit te voeren bij je zorgverlener. Zij kunnen controleren hoe goed je nieren werken door je urine en bloed te testen.

Waarom is een vroege opsporing zo belangrijk?

Als chronische nierschade onbehandeld blijft, verslechtert de nierfunctie totdat deze niet meer werkt, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot nierdialyse of niertransplantatie.

 

Zelfs vanaf de allereerste stadia van chronische nierschade kan een lagere nierfunctie andere organen aantasten, waardoor het risico op hart- en vaatziekten (schade aan het hart en de bloedvaten) en retinopathie (schade aan de ogen) toeneemt. Over het algemeen kan dit het moeilijk maken om je leven te leiden zoals je dat wilt, en mogelijk je levensduur verkorten.

Een belangrijke oorzaak van nierfalen

Een belangrijke oorzaak van nierfalen waarvoor dialyse of transplantatie nodig is

ernstige hartproblemen

≥ 3x hogere kans op ernstige hartproblemen in vergelijking met mensen die enkel diabetes type 2 hebben

Een verkorte levensduur

Een verkorte levensduur tot 16 jaar in vergelijking met de algemene bevolking

Hoe kom ik erachter of ik chronische nierschade heb?

 

Er zijn 2 tests waarmee je de gezondheid van je nieren kunt controleren

  • Een eenvoudige urinetest die de hoeveelheid van een eiwit genaamd albumine in je urine meet: de Urine Albumine- Creatinine Ratio (UACR-test)
  • Een bloedonderzoek, bekend als de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR), dat meet hoe goed de nieren je bloed filteren.

 

Een stijging van de UACR (bekend als albuminurie) kan duiden op schade aan de nieren, maar ook op een hoog risico op hartgerelateerde problemen. De UACR-test ontdekt nierproblemen vaak eerder dan de eGFR-test - daarom zijn beide tests nodig om een volledig beeld te krijgen van hoe goed uw nieren werken.

Deze tests moeten voor alle mensen met type 2 diabetes minstens 1 keer per jaar worden uitgevoerd (zoals aanbevolen door de grote medische organisaties). Je arts zal je adviseren of deze tests vaker moeten worden uitgevoerd, afhankelijk van je resultaten.

urine cup
Wil je graag meer weten? Download hier enkele interessante info brochures:
Infographic: chronische nierschade bij type 2 diabetes pa...
Ontdek hier de belangrijkste feiten en cijfers over chronische nierschade bij type 2 diabetes patiënten.
Poster: Wist je dat?
Leer hoe een eenvoudige test chronische nierschade vroegtijdig kan opsporen
Patiëntbrochure: Informatie voor type 2 diabetes patiënten