Over Bayer

Onderzoek en ontwikkeling

Innovatie als hoeksteen, precision medicine en cel- en gentherapie

over bayer

Innovatie is een hoeksteen van onze missie Science for a better life en een kernelement van onze strategie. Al meer dan 150 jaar onderzoekt en ontwikkelt Bayer innovatieve geneesmiddelen en nieuwe therapeutische benaderingen die een verschil helpen maken in het leven van mensen.

 Waar er vroeger vooral gedacht werd aan brede en grootschalige oplossingen, investeert Bayer nu ook steeds meer in de ontwikkeling van medicatie die voor kleinere, meer specifieke patiëntengroepen werkt. Dit leidt ertoe dat de juiste patiënten de juiste behandeling krijgen en kan ervoor zorgen dat de bijwerkingen van de medicatie veel beter te controleren zijn.

Ook investeren wij fors in onderzoek naar de mogelijkheden van cel- en gentherapie. Dit is een relatief nieuwe techniek, bedoeld voor het genezen van aandoeningen met een genetische oorzaak door specifiek genetisch materiaal in te brengen in het DNA van de patiënt of suboptimaal functionerende cellen te vervangen door betere. 

We doen onderzoek en ontwikkeling op verschillende eigen locaties, voornamelijk in Duitsland, de Verenigde Staten, Japan, China, Finland en Noorwegen. Wij werken samen met ziekenhuizen en kennisinstellingen op het gebied van klinisch onderzoek. 

We vergroten onze eigen onderzoekscapaciteiten door middel van samenwerkingsverbanden en strategische allianties met externe industriële en academische onderzoekpartners. Op die manier krijgen we toegang tot complementaire technologieën en extern innovatiepotentieel.

Deep dive: Precision Medicine

Met precision medicine worden patiënten behandeld op basis van hun unieke kenmerken, zoals erfelijke eigenschappen. Deze 'therapie op maat' is sterk in opkomst in de medische wereld nu het steeds duidelijker wordt dat veel factoren samen bepalen of iemand goed reageert op een medicijn. (Bron: RIVM) 

Bayer wil een belangrijke rol spelen wanneer het gaat om gespecialiseerde en gepersonaliseerde behandelingen van patiënten. Ziekteprocessen verschillen van persoon tot persoon. Ook het effect van geneesmiddelen kan variëren per patiënt, wat vraagt om een behandeling op maat. 

Leeftijd en/of genetische aanleg hebben effect op de ziekte, maar ook op hoe geneesmiddelen werken en worden verwerkt in het lichaam. Bij precision medicine houden wij rekening met die verschillen en gebruiken we ze in het voordeel van de behandeling. Precision medicine kan bijvoorbeeld van belang zijn bij een oncologische behandeling. Kanker komt in vele vormen voor en elke tumor kan verschillende biochemische en genetische karakteristieken hebben. Het is daardoor moeilijk om een ‘one size fits al’-benadering te hanteren bij de behandeling van kanker. Precision medicine kan hierbij helpen.

Deep dive: Cel – en gentherapie 

Bayer investeert fors in cel- en gentherapie; in ‘traditionele’ vormen, maar ook in nieuwere technieken. Wij geloven dat we de gezondheid van patiënten en de maatschappij het beste kunnen helpen wanneer we onderzoeken welke vormen van cel- en gentherapie de grootste bijdrage leveren aan een gezondere maatschappij. In theorie biedt cel- en gentherapie veel mogelijkheden. In de praktijk is er echter nog veel onbekend. Cel- en gentherapie kan mogelijk in de toekomst een oplossing bieden voor heel nauw en specifiek gedefinieerde patiëntengroepen.